Elise Huijberts

‘Het is een kunstfestival voor kinderen. Geen kinderfestival.’

De enthousiaste Berner Sennenhond Charly is sneller bij de deur dan Elise. In haar helderroze jurk, de kleur van haar bedrijf ‘De Kunstfactorij’, heet ze me welkom. We gaan beginnen!

Elise studeerde kunstgeschiedenis, werkte voor een verzamelaar en voor een museum in Gouda. In Bennekom maakte ze jarenlang tentoonstellingen voor De Kijkdoos. Bij Elise staat kunst altijd in het middelpunt. Nu de kinderen zo onderhand het huis verlaten ontstond ruimte voor een eigen bedrijf: ‘De Kunstfactorij’. Elise: “Ik ben een regelnicht op kunstgebied. Ik ben geen kunstenaar, ik bied kunst een podium. Ik sta aan de achterkant, ik ben zakelijk, ik organiseer het.” Haar activiteiten zijn divers: zij beheert de galerie van Cultura in Ede, geeft workshops, werkte met het project ‘Edesche Kunstwortels’ mee aan de World Food Day in Ede, gaf een workshop op de eerste editie van het Vrijheidsfestival in het Akoesticum Ede. Ook is ze regelmatig te gast bij Cultureel Café Dante, dat podium biedt aan culturele uitingen aan mensen uit de gemeente Ede.

Waarom Bennekom? “Ik ben geboren op de Algemeer en vind Bennekom een heerlijk dorp om in te wonen. Er is veel onderlinge verbinding, een actief verenigingsleven en door import uit alle windstreken is het geen bekrompen dorp maar een bont gezelschap. Toen ik na mijn studie weer in Bennekom ging wonen dacht ik dat je met kunst niets kon doen. De kunstmarkt is heel arm en draait vooral op vrijwilligers. Kunst klinkt chique, maar verdient slecht. Een scheve wereld.” Waarom ben je dan juist een eigen bedrijf in de kunst begonnen? “Toen ik stopte met vrijwilligerswerk dacht ik: Ik zet een bedrijf op en maak mijn uren inzichtelijk. Twee uur workshop geven, maar ook de inkoop, uitdenken van het thema, de voorbereiding. Ik wil dat mensen begrijpen hoeveel werk erin zit. En het werkt, mensen snappen het.”

Op 16 juni is het kunstfestival voor kinderen. Waarom organiseer je dit, nu voor de derde keer? “Ik wil kinderen op laagdrempelige wijze in contact brengen met kunst en hen uitdagen zelf creatief aan de slag te gaan. De Gemeente Ede steunt ons, en ook een heel belangrijke inkomstenbron zijn de bijdragen die ik via de waardecheques van BennekomDoet.nl heb ontvangen. Echt geweldig! Iedereen die meewerkt aan het festival krijgt mede daardoor een reële vergoeding. Dat zij betaald worden voor hun werk is heel belangrijk voor het enthousiasme en de inzet van de kunstenaars.” Iedere kunstenaar kiest een meer of minder bekende kunstenaar als inspiratiebron (Christo, Herman Brood, Karel Appel). Waarom? “Kinderen krijgen zo het brede spectrum van kunst mee. Ik ben ervan overtuigd dat dat later in hun leven herkenning oplevert. Het is dus geen kinderfestival, maar een kunstfestival voor kinderen. Wij hebben geen ballonnenclown. Die heb je overal al.”

Waarom is het kunstfestival voor kinderen zo belangrijk? “Op basisscholen is steeds minder aandacht en tijd voor kunst en creativiteit. Er is geen geld, geen tijd, geen vakleerkracht. Ik vind het belangrijk dat kinderen ‘out of the box’ leren denken, creatief zijn met hun handen. Ouders zien op het festival dat hun kinderen opgaan in creativiteit. Vaak een eyeopener, want wanneer zie je je kind zo? Dat geeft ook ideeën voor de ontwikkelrichting van kinderen. De maatschappij roept om creatieve vakmensen.”

Al die leuke dieren in het dorp, komen die ook van jou? “Ja, nu staan ze er om aandacht voor het festival te trekken. Op 16 juni gaan we ze beschilderen, dat wordt de ‘Bennekomse Beestenbende’. Straks zijn ze te zien in de leegstaande panden op de winkelstraat. Peuters kunnen terecht op het Bart van Elstplantsoen. Zij gaan een olifantenparade maken: ze mogen kleine olifantjes van papier-maché beschilderen. En een heel grote olifant om samen aan te werken.”

Waarom moeten alle kinderen komen op de 16e? “Omdat het een geweldig leuke ervaring is. En omdat het laagdrempelig is, kinderen kunnen werkelijk alles kiezen wat ze willen. Alle workshops zijn gratis, je kunt zo lang blijven als je wilt, en aan het einde van de dag neem je één of meer mooie kunstwerken mee naar huis. Misschien wordt dat dan wel een cadeau voor Vaderdag!”

 

Interview Mathilde van Werven

www.dekunstfactorij.nl