‘Mensen raken, blij maken, laten nadenken. Dat wil ik blijven doen.’

Tineke Roseboom ontvangt mij in haar huis in Ede. Haar woonkamer heeft de sfeer van een grand café uit de jaren ’20 door een enorme muurschildering. ‘Een bevriende kunstenaar maakt dit voor mij, in ruil voor zangles. Iedere keer schildert hij er weer een stukje bij!’

Tineke is nog jong, en toch bestaat haar leven helemaal uit muziek. Waar is dat begonnen? ‘De liefde voor muziek was er altijd al. Ik was altijd aan het zingen. Op mijn tiende begon ik bij een koor, ik wilde gewoon zingen. Ik vond het heel erg leuk, maar ik wist nog niet dat ik er ook goed in zou zijn. Pas toen ik 16 was wist ik dat ik ook echt mooi kon zingen. Op school vroegen ze wie tijdens het adventsconcert een solo wilde zingen. Ik stak gewoon mijn hand op. Daarna kreeg ik zoveel reacties, hoe mooi iedereen het vond. Ik ben op zangles gegaan, en na drie maanden werd ik aangenomen bij de vooropleiding van het conservatorium. De docent was weg van mijn stem. Ik was helemaal verbaasd.

Is jouw hele familie muzikaal? ‘Nee helemaal niet. Ik heb zoveel geluk gehad met mijn ouders. Ondanks dat zij niet zoveel met muziek hebben mocht ik doen wat ik wilde. Ze hebben me alle ruimte gegeven. Speciaal voor mij is de schuur omgebouwd, er was geen plaats in huis voor een piano, zo kon ik daar studeren.’

Welke rol speelt zingen in je leven? ‘Zingen is het meest centrale ding in mijn leven. Ik wil alleen maar zingen en ik werk daar heel hard voor. Ik volg lessen bij Xenia Meijer (in Nederland) en dankzij een internationale studiebeurs reis ik iedere maand naar Londen voor lessen bij Gary Coward. Ik wil alles leren wat er maar te leren valt. Ik heb klassiek zang gestudeerd, dat doe ik het liefste. Verder doe ik van alles. Een vriendin van mij, Anne-Kathrin Dern, is filmcomponiste in Hollywood. Zij maakt prachtige muziek voor veel films. Als er een sopraan nodig is belt ze mij. Zo heb ik afgelopen februari alle zang opgenomen voor de film ‘the Jade Pendant’ een film over de Chinese genocide in Californië in 1870. Hij komt internationaal in de bioscopen, superleuk! Ook maak ik deel uit van hét jaren ’20 salon orkest Mrs. Rose, totaal andere muziek. Foxtrot, Charleston en Walsjes, een echt feestje.’
Studeer je veel? ‘ Ik ben altijd aan het studeren, omdat ik zoveel meer wil kunnen dan ik nu kan. Ik ben nog knetterjong in de zangwereld, mijn stem is nog niet uitgegroeid. Ik wil de baas blijven over mijn stem, en goede mensen zoeken bij mijn ontwikkeling. Ik heb geluk dat de docenten me willen hebben en dat ik een internationale studiebeurs heb gekregen.’
Wat betekent het voor je dat je in de omgeving van Bennekom bent gebleven? ‘Ik heb altijd veel in Bennekom gezongen en gedaan. Ook komen veel van mijn privéleerlingen uit Bennekom.
Maar inmiddels treed ik op door heel Nederland. ‘ Wat zijn dat voor optredens? ‘Als soliste treed ik op met koren en orkesten maar ook met solo recitals, oratoria en opera’s. Optredens komen vaak via een impresariaat of via mond-op-mond reclame. Dankzij mijn debuut-CD El Rosicler heb ik ook veel publiciteit en een grotere naamsbekendheid gekregen, bijvoorbeeld ook bij Radio 4 waar ik al meerdere keren gezongen heb.’

Iedereen vraagt naar je zangtalent. Maar je hebt vast meer kanten? ‘Zeker, al zit het grootste gedeelte van mijn tijd in de muziek. Gelukkig heb ik een hond waarmee ik elke dag wandel. Lekker naar het bos en de heide. Verder doe ik veel aan yoga, hou ik erg van uitgebreid koken, mountainbiken, lezen en reizen.’
Nog een tip voor thuis? ‘Gewoon lekker zingen. Naast dat het lichamelijk goed voor je is, is het natuurlijk ook een goede uitlaatklep.’
En hoe ziet de toekomst eruit? ‘Ik wil beter worden. Ik wil nog veel meer op het podium staan, hoe groter hoe beter! Daar ben ik hard voor aan het werk. Ik vind het zo mooi om te zien wat muziek met mensen doet. Mensen raken, blij maken, laten nadenken. Dat wil ik blijven doen.’

www.tinekeroseboom.com

Interview door Mathilde van Werven