Ontmoeting in Kunst

Ontmoeting in Kunst

Ontmoeting in Kunst

In de serie Ontmoeting in Kunst is in De Ontmoeting, Emmalaan 1, Bennekom
van zaterdag 11 november tot en met zondag 10 december werk te zien van
Henny Latul- Schilderijen en Betty van Gelder- Beelden

Feestelijke opening 11 november om 15.00 uur
Muziek: Bert Noordam – piano
Zondag 10 december ook open van 14.00-17.00 uur
Of op telefonische afspraak 06 30709180
www.vrijzinnigenbennekom.nl

Henny Latul studeerde Textiele werkvormen aan de Lerarenopleiding en Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten. Als ontwerper was zij 25 jaar werkzaam in de mode-industrie. Sinds 2015 legt zij zich toe op het schilderen van landschappen.
De geschilderde landschappen van Henny zijn een vertolking van een zoektocht naar stilte en rust, terwijl haar emoties de kleur bepalen.
Haar schilderijen zijn geïnspireerd door ervaringen en herinneringen aan landschappen. Zij zijn nooit een vertaling van een fysiek landschap maar haar artistieke interpretatie. Referentie materiaal gebruikt zij vaak als eerste idee om mee te beginnen, maar laat het los als zij eenmaal op weg is. Zij houdt van de toevalligheden die op haar doek gebeuren en
creëert die ook door deels te gieten en te spuiten, waardoor zij tot meer onverwachte vormen komt. Het schilderen gaat dan intuïtief, als een dialoog tussen haar en het doek.
Elk schilderij is een reis, waarvan de bestemming onbekend is.
www.hennylatulart.nl

Betty van Gelder is vanaf haar vroege jeugd creatief bezig. Het was en is een belangrijk onderdeel van haar leven. In eerste instantie hoofdzakelijk 2-dimensionaal totdat zij eind jaren negentig overstapte naar 3-dimensionaal werken. Beeldhouwen blijkt haar echte passie te zijn. Naast het beeldhouwen heeft ze ook boetseren als uitingsvorm. Is het vervaardigen van een natuurstenen beeld een proces dat weken/maanden duurt. Het zich uiten in klei is een snellere uitlaatklep. Juist die combinatie vult elkaar aan en zorgt voor groei en ontwikkeling in beide technieken. Betty werkt volledig intuïtief en mede daarom gebruikt zij geen elektrisch gereedschap bij het vervaardigen van haar natuurstenen beelden. Zij gaat “in gesprek met de steen” en daardoor ontstaan de voor haar kenmerkende vormen. De afwerking van haar beelden getuigt van groot perfectionisme. Haar beelden in voornamelijk Albast en Serpentijn kenmerken zich door sterke, krachtige lijnen en vloeiende organische vormen. De meeste beelden zijn op verschillende manieren te positioneren, waardoor zij telkens een nieuw perspectief bieden. Haar meest recente werk in keramiek is een vertaling van haar fascinatie voor het perfecte imperfecte van alledag. Structuren, texturen en uitvergroot lijnenspel dat zij vervolgens samenbrengt met diverse materialen zoals foto’s, bladgoud, hout en metaal.
www.bettyvangelder.net