Nacht van de geschiedenis met dans, lied en lezing van Hans Dorrestijn

Voor de tweede keer wordt zaterdag 28 oktober de Nacht van de Geschiedenis gehouden. Het thema van deze landelijke manifestatie is dit jaar ‘Geluk’. In het Kijk en Luistermuseum in Bennekom geven Hans Dorrestijn, Peter Westerveld en Dance Studio Bennekom a.s. zaterdag hun invulling aan geluk.

Het evenement is een samenwerking tussen het museum en Historische Vereniging Oud-Bennekom. De zussen Linda en Sjoukje van den Hul van Dance Studio Bennekom werden door de directeur van het museum benaderd om mee te doen. ,,Hij is de opa van een oud-leerling en vroeg of we iets voor elkaar konden betekenen”, vertelt Linda.

Ze was meteen enthousiast. ,,We vinden het altijd leuk om samen te werken met bedrijven en verenigingen in Bennekom.” De directeur wilde dat een moderne dans werd gedaan op muziek met historische instrumenten uit het museum. ,,Dat was een grote uitdaging, want normaal dansen de leerlingen van de dansschool niet op dit soort muziek. De tonen zijn soms net iets langer dan bij muziek uit de Top40”, gaat Linda verder.

Toch hoeven de vier meiden die dans gaan uitvoeren niet lang te oefenen voordat ze de dans kennen. ,,Ze zijn twee weken geleden begonnen en ze zijn gewend om in korte tijd een nieuwe dans te leren. Dat kan in één les. Daarna verfijnen we het verder.” Het is een unieke dans geworden met zowel moderne als klassieke elementen. Het optreden is het slotstuk van de avond. De dansgroep wil zo laten zien dat muziek en geluk elkaar versterken.

Hans Dorrestijn

Vice-voorzitter van Oud-Bennekom en medeorganisator Peter Westerveld geeft tijdens de Nacht van de Geschiedenis een lezing over hoe het verenigingsleven in Bennekom het thema Geluk in de negentiende en begin twintigste eeuw weerspiegelt. Hans Dorrestijn zorgt voor een primeur door zijn nieuwe lied ’Het nadeel van de voorspoed’ te zingen.

De Nacht van de Geschiedenis 2017 vindt plaats op zaterdag 28 oktober in het Kijk en Luistermuseum aan de Kerkstraat 1. Het publiek is vanaf 19.30 uur welkom. De entree is 2 euro en met een Museumkaart gratis.