Uniek concert met kabinetorgel en blokfluit

Uniek concert met kabinetorgel en blokfluit
Zaterdag 2 november as. om 16.00 uur
Oude of Sint Alexanderkerk, Bennekom

Eran Wajsenblum: blokfluiten en Sietze de Vries: kabinetorgel

Het thema van het concert is ontleend aan de tentoonstelling in de kerk ‘Psalmen in beeld’ van Sjef Hutschemakers

Programma:
‘Der Fluyten Lusthof en Satans Fluytenkast’
Improvisaties en werken van Jacob van Eyck (1590-1657)
a. Psalm 100: Ouverture
b. Psalm 119: variaties in alternatim
c. Malle Symen
d. Psalm 42
e. De eerste lickepot
f. Psalm 121
g. Boffons
h. Psalm 133: variaties in alternatim

Eran Wajsenblum, afgestudeerd als blokfluitist aan het conservatorium van Amsterdam en Utrecht, heeft ervoor gekozen zich in de provincie Groningen te vestigen. Eran Wajsenblum begon zijn studie in 1987 in Israël. Hij reisde daarna naar Nederland om zijn studie voort te zetten aan het Utrechts Conservatorium en haalde in 2003 zijn Bachelor of Music. Wajsenblum won tijdens zijn studie verschillende belangrijke concoursen, waaronder de Keren Sharet Competition. Na zijn afstuderen heeft hij zich ondergedompeld in de geschiedenis en methodologie van de blokfluit, als uitvoerend musicus en als docent.

Sietze de Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus.
Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek en Jos van der Kooy. Bij laatstgenoemde docent studeerde hij eveneens improvisatie, net als bij de illustere Jan Jongepier. Naast zijn bachelor en master diploma’s, is hij in het bezit van de bevoegdheidsverklaring I Kerkmuziek en de aantekening improvisatie. Tijdens en na zijn studie aan de conservatoria van Groningen en Den Haag maakte hij naam door niet minder dan vijftien prijzen te winnen bij diverse orgelconcoursen. Een afsluitend hoogtepunt van deze periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002.

In het nieuwe millennium nam de carrière van Sietze de Vries ook internationaal een hoge vlucht: hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk als opvolger van Wim van Beek. In zijn functie van artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen, promoot hij het historische orgelbezit van de provincie, met als uitvalsbasis de Petruskerk te Leens.