Ontmoeting in Kunst

Ontmoeting in Kunst
Ontmoeting in Kunst

In de serie Ontmoeting in Kunst is in De Ontmoeting, Emmalaan 1, Bennekom
Van 19 januari t/m 17 februari 2019 werk te zien van
Margaret Bokdam- Schilderijen
Hetty van de Zande- Keramisch werk
Feestelijke opening 19 januari – 15.00 uur
Zaterdag 19 januari en zondag 17 februari geopend van 14.00 – 17.00 uur
Of op telefonische afspraak 06 30709180
www.vrijzinnigenbennekom.nl

Margaret Bokdam
Pas laat in haar leven heeft zij het schilderen ontdekt. Aanvankelijk was zij vooral cognitief bezig, waarbij haar creativiteit zich beperkte tot handvaardigheid. Tijdens een kunstzinnig jaar ontdekte zij de sluiertechniek, waarbij dunne transparante laagjes aquarelverf over elkaar worden gelegd – als sluiers – steeds nadat de vorige laag is gedroogd. Haar eerste sluiering raakte haar diep. Zij had het gevoel dat iets zich wilde uitdrukken via haar handen. Een voor haar nieuwe ervaring. Dit leidde tot haar aanmelding bij de opleiding tot kunstzinnig therapeut aan Academie de Wervel in Zeist. In die vier jaar is haar kunstzinnig oog voortdurend geschoold door tekenen, schilderen en boetseren. Het werd voor haar een vreugdevolle reis door kleur en vorm, licht en duister, kunst- en mensheidsgeschiedenis, antroposofie en therapie. Na de Wervel is zij begonnen om ook met olieverf te schilderen. Zij ontdekte dat ze daarmee ook sluierachtig kan werken. Daarnaast maakt zij ook werken die stevig en donker in de kleur zijn. Alsof zij op die manier twee werelden onderzoekt die beiden met haar te maken hebben. Meestal laat zij zich leiden door de kleur en merkt al schilderend waar het beeld naar toe gaat. Dan ontstaan vaak abstracte beelden, die een herkenning oproepen van een gevoel of een ervaring.
Soms ook schildert zij voorstellingen die lijken op beelden uit de zintuiglijk waarneembare wereld. Door daar iets aan toe te voegen wil zij laten zien dat er krachten zijn die vanuit de aarde en de kosmos inwerken. De serie over IJsland – een groot deel van de nu geëxposeerde werken – is op die manier tot stand gekomen.

Hetty van de Zande
Hetty is geboren en getogen op Curaçao en kwam naar Nederland voor haar opleiding tot docent tekenen aan de Kunstacademie in Arnhem. Ze heeft bijna 30 jaar les gegeven op diverse creativiteitscentra in en rond Arnhem. Ook heeft ze nog een aantal jaren meegewerkt aan Beeldende Theater Projecten. De afgelopen 10 jaar is ze meer toegekomen aan haar persoonlijke werk : schilderen en fotografie en sinds 3 jaar is ze met keramiek bezig, haar nieuwe passie . De indrukken van de onderwaterwereld uit haar jeugd zijn daarbij veelal haar inspiratiebron.
Meer van haar werk is te zien op haar website: www.hettyvandezande.nl