COV Bennekom zingt Händel op 8 maart in de Brinkstraatkerk

De Ode for the Birthday of Queen Anne is een compositie van Georg Friedrich Händel (1685-1759); hij maakte deze ode ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Anna (1655-1714), opvolgster van Koning-stadhouder Willem III en diens vrouw, Koningin Maria II, Anna’s zuster. Het stuk staat in een rijke traditie van muzikaal eerbetoon aan de Engelse vorsten, waarvan de Birthday Odes for Queen Mary, van Händels voornaamste inspirator Henry Purcell, wellicht de bekendste zijn.
Het werk heeft als ondertitel Ode aan de Vrede en werd door Händel gecomponeerd, kort nadat hij zich in 1712 in Engeland had gevestigd en in dienst was getreden van het Britse hof. De tekst van de ode is van de hand van Ambrose
Philips (1674-1749) en refereert voornamelijk aan de Vrede van
Utrecht (1713), die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog.

Prinses Caroline van Brandenburg Ansbach (1683-1737) trouwde in 1705 in Hannover met de toekomstige Koning George II van Groot Brittannië en Ierland. In deze plaats ontmoette Caroline Händel voor het eerst. Caroline was zelf muzikaal en ze was bovendien bijzonder gesteld op de muziek van Händel. De Funeral Anthem for Queen Caroline, ook wel bekend als The ways of Zion do Mourn, werd gecomponeerd na de dood van Caroline in 1737. Händel verwerkte hierin een aantal Duitse koralen om hiermee Caroline’s achtergrond te gedenken.
Behalve deze twee odes van Georg Friedrich Händel speelt Thomas Piet het trompetconcert in D van Guiseppe Tartini (1692-1770). Meewerkende solisten aan dit concert zijn Tineke Roseboom, Franske van der Wiel, Falco van Loon en Robbert Muuse. Het Promenade Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding. Het geheel staat onder leiding van Dick Meijer.

Locatie: Brinkstraatkerk, Bennekom.
Kerk open vanaf 19u30, aanvang concert 20.00u
Kaarten: 27,50 euro aan de zaal, inclusief koffie of thee (in de voorverkoop 25,00 euro)
Verkrijgbaar bij Boekhandel Novita, Dorpsstraat 41 Bennekom,
via covbennekom@gmail.com , via de leden of a/d zaal