Aan Tafel

Nieuwe expositie in het Kijk en Luistermuseum

 Veel mensen genieten met de feestdagen van gezellig samen eten aan een mooi gedekte dis. De nieuwe wisseltentoonstelling ‘Aan Tafel’ van het Kijk en Luistermuseum past bij deze tijd van het jaar. De expositie toont fraai gedekte tafels met fonkelend kristal, porseleinen serviezen en elegant bestek van de gegoede burgerij in ons land uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Tafelmanieren verschillen van land tot land. Gewoontes en gebruiken bij het eten zijn in de loop der tijd sterk veranderd. Tot aan het eind van de zeventiende eeuw was het in Europa heel gewoon om met je handen te eten. Strikte voorschriften over de plaatsing van het eetgerei bij het tafeldekken ontstonden pas in de tweede helft van de negentiende eeuw. Netjes met mes en vork eten doen we dus nog niet zo lang.

In de expositie ‘Aan Tafel’ is te zien hoe de tafel werd gedekt in de periode 1900 – 1950. Kinderen hadden in die tijd vaak een eigen bord, beker, kom en eigen lepeltje, vorkje en schuivertje (in plaats van een mes). Veel van het tentoongestelde servies, bestek en linnengoed komt uit de eigen collectie van het museum, aangevuld met glazen, schalen, borden, koppen en schotels van een aantal bruikleengevers. Leuk om te zien hoe het vroeger hoorde, aan tafel en bij de theevisite. Ook zijn er mooie en leuke poppenhuizen in kerstsfeer, uit het begin van de vorige eeuw.

De tentoonstelling duurt tot en met 24 februari 2018.

Meer informatie: www.kijkenluistermuseum.nl